Zorii unei noi ere: brandurile Wiki

Nu mai incape indoiala: noul context mondial impune noi reguli de piata si noi modele de business. Si daca adaugam la contextul economic si revolutia new media, atunci avem toate premisele pentru un cu totul nou mod de a face branding.

Sean Moffitt, consultant de marketing, este de parere ca ne aflam in zorii unei noi ere a brandingului, dupa ce am traversat alte 5 etape de dezvoltare a acestuia, fiecare diferite prin relatia brand-client, modul de management si prin schimbarea adusa in societate.

O prima astfel de etapa a fost era Trademark, pana in anii 1860, influentata in principal de dezvoltarea dreptului comercial. Proprietarii de branduri mizau in special pe semne grafice distinctive, usor de recunoscut, pe care mai apoi le supra-expuneau. Cat despre consumator, brandul era “ceva de cumparat”.

Primul trademark din lume inregistrat legal este triunghiul rosu al berii britanice Bass Ale, folosit inca si astazi.

A urmat apoi era Brand Mark-urilor (1860 – 1920), cand oamenii au inceput sa cumpere branduri de incredere. Este perioada cand apar extensiile de brand si portofoliile de produse. Este cazul brandului Ivory de la P&G.

A treia etapa a fost cea a Mass Market Brands (1920- 1980), o etapa caracterizata de trecerea de la local la national, regional si chiar global si de o putere economica tot mai mare a clasei de mijloc. Brandurile sunt percepute ca o “insigna” care vorbeste despre statutul si valorile celui care o poarta. Este perioada celebrity-endorsement-ului si a inceputului comunicarii multi-media: TV, radio, presa scrisa, o perioada in care s-au pus bazele unor branduri longevive ca Malboro, Ford sau Coca Cola.

In anii ’80 si ’90 a fost ceea ce autorul numeste etapa Post Mass Market Brands, cand oferta de produse si servicii a devenit atat de mare, incat se impunea un nou mod de atargere a clientilor. Solutia la acel moment a fost pozitionarea si binecunsocutul USP, prin care brandurile au incercat sa “sara in ochi”. Astfel, Volvo a mizat pe siguranta, BMW pe experienta, Mercedes pe lux, Cadillac pe prestigiu si exemplele pot continua.

Inceputul anului 2000 a fost vremea Love marcilor, acele branduri care apeleaza la povesti frumose si la cause related marketing pentru a convinge lumea sa le iubeasca.
Apple, Virgin, Stella Artois, Starbucks, Orange sunt doar cateva exemple de branduri care isi bazeaza intreaba platforma de branding pe emotie.

Brandurile Wiki, the new kids in town

Odata cu explozia noilor media, multi manageri de brand au intuit oportunitatea de schimbare in planul brandingului. De aceea, autorul crede ca exista tot mai multe semne care indica o noua etapa: Brandurile Wiki.

Un brand Wiki este un brand la care participi efectiv, un motiv de discutie si un forum de dezbatere in acelasi timp, iar un astfel de model impune schimbari importante la mai multe niveluri: pozitionare, comunicare, transparenta, evaluare.

In principiu, scopul unui astfel de brand este sa declanseze implicarea consumatorului, iar asta se traduce in word of mouth pozitiv. Citeste mai multe despre wom intr-un articol precedent.

Autorul aduce si 5 argumente in favoarea dezvoltarii brandurilor Wiki:

1. Schimbarea din media. Media traditionala este amenintata de online. In plus, peste 70% din continutul online nu apartine companiilor sau institutiilor, ci este cret de useri individuali.

2. Schimbarea nevoilor consumatorilor. In timp ce multe branduri mizeaza pe calitatea si lidership, brandurile wiki ofera si valori precum libertate, experienta, autenticitate si inovatie, ceea ce, crede autorul, isi doresc noii consumatori.

3. Schimbarea in tehnologie. Consumatorul final are tot mai multe tool-uri online ca sa cumpere, sa evalueze un produs sau chiar sa si-l personalizeze.

4. Schimbarea modelului de business. Cele mai de succes branduri wiki fie au inceput in online, fie au migrat acolo ulterior. Astfel, au renuntat la procesele traditionale greoaie si la incetineala gandirii vechi.

5. Schimbarea demografica. In ultima vreme s-a dezvoltat o categorie tot mai numeroasa de consumatori sub 30 de ani, informati, curiosi, conectati care, mai mult decat orice, isi doresc sa participe la ce se intampla in jurul lor.

Aducand aceste argumente, autorul da cateva sfaturi specialistilor in marketing care vor sa lucreze in lumea brandurilor Wiki:

Think Facebook. Think Mozilla. Think Threadless. Think Wikpedia. Think eBay. Think Lego. Think Wold of Warcraft. Think Wii. Think Nike Plus. Think Obama.

Citeste articolul original aici.

tu ce zici despre asta?

Tags: ,

    imprastie vorba!
FeedWind